San – primarna potreba čovjeka

San, odnosno potreba za snom je jedna od osnovnih ljudskih potreba.

Negativne posljedice modernog, užurbanog načina života su mnogobrojne. Jedna od njih je i nedovoljan i nekvalitetan san.

Pritisnuti pretrpanim dnevnim rasporedom i gomilom obaveza sve češće smo uskraćeni za užitak poslijepodnevnog drijemanja, a i vrijeme odlaska na noćni počinak se sve više pomiče.

Možda vam se čini da vam pokoji “ukradeni” sat sna neće naštetiti jer se trenutno osjećate odlično i vrlo dobro se nosite sa svega nekoliko sati noćnog odmora, ali pripazite – istraživanja provedena na ovu temu su pokazala da nedostatak sna može prouzročiti dugoročnu štetu.

Mnogobrojne studije su potvrdile da je kvalitetan san jedan od najvažnijih čimbenika za dobro zdravlje, za psihofizičke sposobnosti kao i za ispravno funkcioniranje cijelog organizma.

Uslijed nedostatka sna organizam se ne odmara i ne obnavlja u dovoljnoj mjeri što može rezultirati padom imunološkog sustava što pak dovodi do razvoja mnogih bolesti i tegoba.

Dokazano je da je neispavanost plodno tlo za razvoj srčanih bolesti, raznih hormonalnih poremećaja, ali i psihičkih bolesti kao što su depresija i šizofrenija.

Također je potvrđeno da nedovoljna količina sna kao i loš, nemiran i isprekidan san mogu opasno naštetiti našem raspoloženju, koncentraciji, pamćenju i drugim mentalnim, ali i fizičkim sposobnostima.

Neispavanost ostavlja negativne posljedice i na društveni život, na odnose s okolinom, na energičnost, produktivnost i uspjeh te općenito na sposobnost funkcioniranja i djelovanja.

Dakle, ako do sada niste, vrijeme je da shvatite koliko je san važan i koliko štetno i razarajuće za organizam može biti uskraćivanje sna kao i da spoznate mnoge beneficije ove primarne ljudske potrebe.

Dobrobiti kvalitetnog sna su višestruke:

  • Čuva zdravlje – nedostatak sna u uskoj je vezi s pojavom srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa, artritisa, i mnogih drugih bolesti. Istraživanja su potvrdila da su ljudi koji spavaju šest ili manje od šest sati skloni razvoju depresije i drugih poremećaja raspoloženja. Također, nedostatak sna povezan je i s preranim starenjem.
  • Jača imunitet – nedovoljnom količinom sna riskirate ozbiljan pad imuniteta, što povećava rizik od razvoja mnogobrojnih bolesti.
  • Pospješuje pamćenje – dokazano je da čak i mali poremećaji spavanja mogu negativno djelovati na sposobnost rasuđivanja i pamćenja.
  • Produžuje život – nedostatak sna povezan je s kratkim životnim vijekom. Studija provedena 2010. godine na ženama starosne dobi od 50 do 79 godina potvrdila je veću stopu smrtnosti kod onih žena koje su spavale manje od pet sati na dan.
  • Poboljšava raspoloženje – dobar i kvalitetan san doprinosi pozitivnom raspoloženju.

Dr. Dan Robotham objavio je rezultate studije vezane za utjecaj sna na zdravlje čovjeka koja potvrđuje da su oni koji pate od bilo kojeg oblika poremećaja spavanja manje osjetljivi na pozitivne emocije, što pak rezultira lošim raspoloženjem tijekom dana, a povećana je i vjerojatnost od razvoja depresije.

  • Jača energiju – premalo sna može prouzročiti ozbiljan pad energije i time ugroziti našu funkcionalnost i sposobnost nošenja sa svakodnevnim obavezama.
  • Pomaže u mršavljenju – Istraživanja su potvrdila da količina sna može utjecati na tjelesnu težinu. Uslijed nedostatka sna organizam je pod stresom pri čemu se povećava proizvodnja kortizola, hormona koji je odgovoran za regulaciju apetita. Osim toga, nedostatak sna može negativno djelovati na metabolizam, što može dodatno utjecati na sposobnost mršavljenja.

Uskladite svoj život i obaveze na način da vaš san ne pati.

Pokušajte izbjegavati stres, stresne situacije i osobe. Odmarajte tijelo i duh koliko god je to moguće.

Uz to, možete koristiti i zdrave biljne čajeve protiv nesanice, od kojih je svakako najpoznatiji čaj od kamilice. Također, možete konzumirati i hranu koja pospješuje spavanje.

Upamtite – san je jedna od najvažnijih ljudskih potreba koja pod svaku cijenu treba biti ispunjena!

Korigirajte svoje navike spavanja, jer dobar i kvalitetan san je preduvjet za dobar i kvalitetan život!
Izvor: vitfitlab.com