Čajevi za spavanje i nesanicu

Prirodni biljni čajevi za spavanje su jedni od najboljih i najzdravijih boraca protiv iscrpljujuće i dosadne nesanice.

Čajevi pripremljeni od biljaka se koriste tisućama godina. I to ne samo za nesanicu već i za širok spektar raznih drugih zdravstvenih tegoba.

I, dakako, vrlo su djelotvorni!

Primjerice, čaj od limuna i peperminta olakšava probavu. Moćna mješavina antioksidansa u cimetu pomaže u kontroli lošeg kolesterola, regulira šećer u krvi, pa čak i uklanja plinove. Zeleni čaj obiluje antioksidansima koji višestruko koriste zdravlju čovjeka. Ovaj čaj smanjuje krvni tlak, snižava kolesterol, pomaže u borbi protiv karijesa kao i prekomjerne tjelesne težine.

Ne smijemo zaboraviti ni kamilicu. To je biljka koja je zauzela sami vrh na ljestvici čajeva protiv nesanice. No, o snažnom djelovanju ove mirisne ljepotice na opuštanje, smirenje i san ćemo nešto više i detaljnije u nastavku teksta.

Čajevi ili lijekovi?

Na tržištu su dostupni brojni lijekovi za spavanje. Međutim, za neke osobe oni mogu biti jači nego što je potrebno. Osim toga lijekovi mogu izazvati različite štetne i neželjene nuspojave ili u konačnici stvoriti ovisnost.

Na sreću, prirodni čajevi, kao i određena hrana su izvrstan način da se na zdrav, prirodan i neškodljiv način riješimo teškoća s usnivanjem. Osim toga, čajevi prije spavanja imaju i neke druge beneficije. Naime, postoje dokazi da se naša sposobnost apsorpcije hranjivih tvari povećava kako spavamo. Stoga, ako se odlučite za biljni čaj s hranjivim svojstvima, vaš organizam može dobiti i brojne druge pogodnosti.

Pa, koji su najbolji čajevi za spavanje?

Djelotvorni su mnogi čajevi za spavanje, neki više, neki manje. Također, djelovanje, odnosno reakcija tijela na biljne čajeve se može razlikovati od osobe do osobe. No, kada je nesanica u pitanju tri vrste čaja su dokazano djelotvorne kod većine osoba. To su čaj od kamilice, čaj od valerijane i čaj od lavande.

Kamilica

Kada govorimo o opuštajućim i smirujućim čajevima, kamilica je biljka koja nam najčešće padne na pamet.

Sasvim opravdano!

Kamilica sadrži bio-flavonoidne spojeve koji su poznati po svojim umirujućim učincima i induciranju sna. Jedan takav spoj poznat je kao apigenin. Izuzetno je učinkovit u smanjenju tjeskobe i izazivanju sedacije.

Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Clinical Pharmacology, čaj od kamilice je posebno preporučljiv za ljude koji se bore s apnejom u snu i nemirnim snom.

Zahvaljujući čaju od kamilice, ne samo da ćete lakše usnuti, već ćete zahvaljujući njegovom djelovanju poboljšati i kvalitetu sna te spavati čvršće i mirnije.

Osim što blagotvorno djeluje na san, čaj od kamilice je preporučljiv i za jačanje imuniteta. Odličan je i za zaštitu kože, nižu razinu stresa i smirivanje menstrualnih grčeva.

Zbog svoje protuupalne prirode, također može pomoći ublažiti proljev i nadutost. Odličan je za suzbijanje grčeva u želucu i crijevima te ublažavanju bolova i grčeva kod čira na želucu.

Istraživanje sa sveučilišta Tufts u Bostonu, otkrilo je da čaj od kamilice može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine LDL (lošeg) kolesterola. Druga istraživačka studija pokazala je da sastojci sadržani u kamilici mogu smanjiti pojavu različitih kardiovaskularnih problema.

O kamilici dakle možemo zaključiti zaista sve najbolje. Čaj od ove cijenjene biljke pogodovat će vašem snu, a istovremeno će imati višestruke koristi na cijeli organizam.

Valerijana

Biljka valerijana se stoljećima koristi kao prirodno sredstvo za spavanje i smanjenje tjeskobe. Podaci o farmakološkoj primjeni valerijane sežu čak do Grka i Rimljana.

Prije nego što se primijeti učinak, možda će biti potrebna kontinuirana uporaba tijekom nekoliko dana i do 4 tjedna. Valerijana također može pomoći u poboljšanju sna u kombinaciji s drugim biljem, kao što je matičnjak.

Osim pozitivnih učinaka na san, ova biljka pomaže i u suzbijanju stresa, nemira i anksioznosti. Pojedina istraživanja sugeriraju da valerijana može u značajnoj mjeri smanjiti stres prilikom obavljanja stresnih mentalnih zadataka, poput primjerice polaganja ispita ili verbalne prezentacije pred većom skupinom ljudi.

Nadalje, brojna istraživanja su pokazala da uzimanje valerijane tri puta dnevno tijekom dva menstrualna ciklusa smanjuje bol i potrebu za drugim sredstvima za ublažavanje boli tijekom menstruacije.

Također, korijen valerijane smanjuje emocionalne, bihevioralne i fizičke simptome povezane s PMS-om, a koristan je i u smanjenju valunga tijekom menopauze.

Valerijana ima pozitivne učinke i na glavobolju, epilepsiju, tremor kao i bolove u mišićima i zglobovima.

Lavanda

Ako su uzroci vaše nesanice stres, tjeskoba i napetost, odličan izbor bit će čaj od lavande.

Ova biljka se vrlo često koristi kao prirodni način za stabiliziranje raspoloženja, ublažavanje tjeskobe i eliminiranje depresije. Za njezine smirujuće učinke je zaslužan kemijski spoj linalool, koji je prisutan i u drugim biljkama iz botaničke obitelji Lamiaceae.

Lavanda je jedan od najsnažnijih biljnih „lijekova“ sa širokim rasponom potencijalnih koristi. Ima visoku koncentraciju kalcija, željeza, vitamina A i fenolnih spojeva te moćnih terpena, kao što je već spomenuti linalool.

Osim za smirenje i spavanje, ova biljka se stoljećima koristi za opekline, posjekotine i različite rane jer pospješuje proizvodnju kolagena.

Lavanda je veliki prijatelj imuniteta. Zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju može pomoći uravnotežiti naš cjelokupni imunološki sustav.

Osim toga vrlo je djelotvorna kod glavobolje, groznice, gastrointestinalnih tegoba, iritacije kože.

Ostali djelotvorni čajevi za spavanje

Kamilicu, lavandu i valerijanu smo izdvojili zbog njihovog tisućljetne upotrebe i dokazanih učinaka na san. Međutim, postoje i drugi čajevi koji su se pokazali kao odlična pomoć u borbi protiv nesanice.

Ostali čajevi koji nose titulu prijatelja sna su rooibos čaj, čaj od matičnjaka, ružmarina, zobi i čaj od komorača.

Ako patite od problema sa snom, a uz to ste i ljubitelj toplih biljnih napitaka, najbolji i najzdraviji saveznici će vam svakako biti čajevi za spavanje.