Snovi vam mogu uljepšati dan

Nove studije sugeriraju da loš dan može biti manje bolan, nakon što smo sanjali.

Rezultati pokazuju da, tijekom noćnog sna, također poznatog kao REM faza sna, mozak obrađuje emocionalne doživljaje u “sigurnom” okruženju ili u onom u kojem su hormoni stresa niski. Ova obrada može ukloniti emocionalnu napetost teških uspomena, kažu istraživači.

Probudimo se slijedeći dan i ta iskustva imaju ublaženo dejstvo,” rekao je Matthew Walker, profesor psihologije i neurologije. “Osjećamo se bolje i da se možemo nositi sa tim.”

Otkrića mogu objasniti zašto ljudi sa post-traumatskim stresnim poremećajem (PTSP), kao što su ratni veterani, prolaze kroz teško razdoblje oporavljanja od bolnih iskustava.

Za ljude sa PTSP-om ova noćna terapija ne može raditi učinkovito, te kada je flešbek potaknut, oni opet prožive cijelo loše iskustvo, jer emocija nije pravilno uklonjena iz memorije za vrijeme spavanja“, kaže Walker.

Prethodne studije ukazuju na to da su obrasci spavanja poremećeni kod osoba sa poremećajima raspoloženja, kao što je PTSP i depresija.

Ugodni snovi

Istraživanje je provedeno na 35 zdravih odraslih osoba podijeljenih u dvije grupe. Svaka grupa je pregledala 150 emocionalnih slika – uključujući čovjeka koji drži pištolj, ajkulu i zmiju koja napada – dok su njihovi mozgovi skenirani pomoću magnetne rezonance.

Polovica ispitanika je vidjela slike ujutro i ponovo uvečer, ostajući budni između dva pregledavanja slika. Druga polovica je vidjela slike uvečer i ponovo ujutro, poslije noćnoga sna.

Oni koji su spavali između gledanja slika izvijestili su značajan pad svoje emocionalne reakcije na slike. Osim toga, skenovi magnetne rezonance su pokazali dramatično smanjenje aktivnosti u amigdali, dijelu mozga koji obrađuje emocije – to smanjenje bi omogućilo moždanom racionalnom prefrontalnom korteksu da povrati kontrolu nad emocionalnim reakcijama sudionika, rekli su istraživači.

Istraživači su također zabilježili električnu aktivnost u mozgu ispitanika dok su spavali. Tokom REM faze sna, istraživači su otkrili smanjeni nivo kemikalija stresa, što bi moglo pomoći u ublažavanju emocionalnih reakcija na iskustva iz prethodnog dana.

Tokom REM faze sna, sjećanja su se ponovo aktivirala, postavila u perspektivu, povezala i integrirala, ali u stanje u kojem su neurokemikalije blagovremeno potisnute,” rekao je Els van der Helm, student psihologije.

Utjecaj na PTSP

Walker je rekao da je pronašao moguće blagotvorne učinke REM faze sna kada mu je liječnik rekao za lijek za krvni tlak, koji je nehotično sprječavao pojavljivanje noćnih mora kod oboljelih od PTSP-a.

Ispostavilo se da obični lijek za krvni tlak ima nuspojavu suzbijanja kemikalija stresa u mozgu, čime se oslobađa stres tijekom REM faze sna. REM faza sna može smanjiti noćne more i promovirati bolju kvalitetu sna.

Ova studija može pomoći da se objasne misterije zašto ti lijekovi pomažu nekim pacijentima sa PTSP-om, kao i njihovim simptomima i spavanju,”rekao je Walker. “To takođe može otključati nove načine tretmana vezanih za spavanje i mentalne bolesti.”
Izvor: http://dreamsnovi.com/blog/san-vam-moze-olaksati-los-dan/
Foto: sanjaricasanjati.com

×

Like us on Facebook