Hrana protiv nesanice – 10 namirnica za bolji san

Jeste li znali da postoji hrana protiv nesanice? Da, dobro ste pročitali, zaista postoje namirnice koje su usko vezane uz dobro spavanje. One značajno doprinose bržem usnivanju i pomažu u održavanju kvalitetnog sna.

U nastavku ćemo vam otkriti što jesti u slučaju nesanice, odnosno koje su to super namirnice pravi prijatelji čvršćeg, mirnijeg i duljeg sna.

Važnost dobrog spavanja

Dobar san je od izuzetne važnosti za ljudski organizam. Kvalitetan san nas puni energijom i priprema nas za početak sljedećeg dana.

Osim toga, stručnjaci su odavno potvrdili poveznicu između kvalitetnog sna i mladolikog izgleda.

Istraživanja su potvrdila da ljudima u prosjeku treba oko sedam sati noćnog sna. Ipak, nekim osobama može biti sasvim dovoljno i pet do šest sna, dok drugima pak može trebati osam ili više sati za dobar odmor. No, sedam sati je prosjek potrebnog vremena kod većeg postotka populacije.

Posljedice nesanice

Vrlo često se može dogoditi da, čak i unatoč umoru i iscrpljenosti ipak ne možemo usnuti? Ako pak i uspijemo utonuti u san, on može biti kratkotrajan ili isprekidan, a posljedice su umor, razdražljivost, iscrpljenost, otežano socijalno i radno funkcioniranje.

Osim toga, nesanica utječe na mozak, probavni sustav i cjelokupni imunitet osobe. Također, problemi sa snom mogu dovesti i do raznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, neurološki poremećaji, depresija, pretilost, dijabetes i dr.

Navike za dobar san

Postoji mnogo načina na koje možete pospješiti usnivanje i regulirati svoj san.

  • slijedite raspored spavanja – odlazite na počinak i budite se svaki dan u isto vrijeme, uključujući i vikende
  • steknite naviku čitanja ili slušanja umirujuće glazbe prije nego što zaspite
  • odbaciti loše navike poput kasnog gledanje TV-a, igranje video igrica ili korištenje računala, tableta ili mobitela, osobito neposredno prije spavanja
  • noćno svjetlo trebalo bi biti prigušeno i umirujuće
  • pokušajte na najmanju mjeru svesti stres i teške misli
  • izbjegavate drijemanje u poslijepodnevnim satima
  • pojačajte fizičku aktivnost tijekom dana

Uz ove “trikove” možete pospješiti usnivanje i regulirati san. Ali, tu je i hrana koja može biti od izuzetne pomoći.

Mala promjena prehrambenih navika može učiniti čudo kada je san u pitanju. Ograničenim unosom teške, začinjene i masne hrane, kofeina, nikotina i alkohola te konzumiranjem namirnica poznatih kao “prijatelji sna” možete u velikoj mjeri eliminirati probleme sa spavanjem

Hrana za dobar san

Čaj od kamilice

Mnogi smatraju da šalica čaja prije spavanja negativno utječe na usnivanje. Istina je, neke vrste čaja poput primjerice zelenog, crnog ili bijelog čaja mogu biti neprijatelji sna, No, ako redovitu šalicu čaja zamijenite šalicom čaja od kamilice, blagodati će biti neizmjerne.

Istraživanja dokazuju da redovito pijenje čaja od kamilice pomaže u jačanju imunološkog sustava, te smanjuje anksioznost i depresiju koje su jedan od primarnih razloga lošeg sna.

Nadalje, čaj od kamilice također sadrži antioksidans Apigenin. Ovaj antioksidans veže receptore u mozgu koji povećavaju pospanost i time sprječavaju nesanicu.

Lubenice

Šalica komadića lubenice narezanih na kockice neposredno prije spavanja pomaže vam da ostanete hidratizirani tijekom cijele noći. Stoga, budući da ste prije spavanja hidratizirani i da je vaše tijelo dovoljno opskrbljeno vodom, nećete osjećati žeđ koja je vrlo čest uzročnik noćnog buđenja.

Međutim, vodite računa da lubenicu konzumirate umjereno, jer vas zbog visokog udjela vode može usred noći probuditi potreba za mokrenjem.

Također, lubenica zahvaljujući visokom udjelu vlakana suzbija osjećaj gladi i tako sprječava kasnovečernje prejedanje, koje je jedan od uzročnika lošeg sna.

Pistacije

Budući da su vrlo bogate esencijalnim hranjivim sastojcima kao što su vitamin B6, proteini, magnezij, pistacije mogu pomoći u održavanju sna. Ali opet, konzumirajte ih umjereno jer su dosta kalorične što opet može negativno djelovati na spavanje i noćni odmor.

Orah

Blagodati oraha dobro su poznate većini nas. No, jeste li znali da orasi pomažu i u regulaciji melatonina, hormona spavanja, poboljšavajući time ukupnu kvalitetu spavanja?

Također, orasi sadrže omega-3 masnu kiselinu ALA (alfa-linolensku kiselinu), koja se u tijelu pretvara u DHA (dokozaheksaensku kiselinu). DHA pospješuje proizvodnju serotonina, moždane kemikalije koja opušta tijelo i poboljšava san.

Bijela riža

Pojedete li tanjur bijele riže za ručak, sigurno ćete se osjećati pospano i lijeno. Bijela riža sadrži puno ugljikohidrata i malo vlakana. Također ima visoki glikemijski indeks – što je mjera koliko brzo neka namirnica povećava šećer u krvi. Studije pokazuju da kada se namirnice s visokim glikemijskim indeksom konzumiraju nekoliko sati prije spavanja, one mogu pomoći u poboljšanju kvalitete spavanja.

Banane

Banane su bogat izvor magnezija, a sadrže i esencijalnu aminokiselinu triptofan. Uz magnezij, i triptofan koji su pravi prijatelji sna, tu je i kalij koji doprinosi opuštanju mišića i živaca te tako pospješuje usnivanje.

Suhe šljive

Poput oraha, suhe šljive također pomažu u proizvodnji melatonina, hormona koji pospješuje spavanje. Također, suhe šljive sadrže kalcij, magnezij i vitamina B6, nutrijente koji imaju značajnu ulogu u održavanju kvalitete sna.

Tamna čokolada

Tamna čokolada ima brojne zdravstvene koristi, a zaslužna je i za opuštanje uma i tijela, kao i za dobar san. Možete ju jesti u bilo koje doba dana, a po pitanju nesanice svakako je najkorisnije netom prije spavanja.

Kivi

Istraživanja su potvrdila da je kivi jedna od najboljih namirnica za dobar san! Ovo hranjivo voće će vam pomoći, ne samo da brzo zaspite, već i da prospavate noć čvrsto i bez buđenja.

Bademi

Zdravstvene blagodati badema poznate su svima! Prepuni su zdravih i hranjivih sastojaka. Obiluju magnezijem koji je odličan borac protiv nesanice. Uz to, pomaže i u suzbijanju hormona stresa kortizola za koji je poznato da remeti san. Dakle, sljedeći put kada se nađete u situaciji da muku mučite sa snom, prva pomoć neka vam bude šačica badema koji slove kao odlična hrana protiv nesanice.