Vrste snova – Tipovi snova

Snovi mogu biti najuzbudljiviji ili pak najstrašniji dio naše noći, a dokaz tome su brojne vrste snova.

Nisu svi snovi ispunjeni dubokim značenjem. Ipak, znanstveno je dokazano da oni ipak nisu samo besmislena lutanja uspavanog uma.

Snovi su sačinjeni su od komadića uspomena, slika, maštanja i osjećaja. Mozak to slaže u priču – obično pomalo čudnu!

Većina ljudi sanja do 6 puta noću, ali postoje oni koji kao da uopće ne sanjaju. Je li to zaista tako ili se oni jednostavno nikad ne sjećaju svojih noćnih priča, nitko zapravo ne zna!

Postoje mnoge vrste snova, odnosno brojni tipovi snova. Ali ako uzmemo u obzir njihovu funkciju i efekt koji ostavljaju na nas i naš život, onda možemo razlikovati 4 vrste.

To su:
jednostavni snovi – skoro realni poput svakodnevice,
složeni snovi – naizgled realni koji imaju dublje značenje
lucidni snovi
košmari

U nastavku je malo preciznija podjela vrste snova sa nekim karakteristikama svakog oblika posebno.

Podjela vrste snova

OKREPLJUJUĆI SNOVI – iako mogu imati negativan sadržaj, funkcija ovih snova je da izazove potisnute negativne emocije kako bi ih snivač proživio i izbacio iz sebe. Javljaju se u stresnim periodima ili u trenucima donošenja značajnih i velikih odluka.

RELIGIOZNI SNOVI – koji se javljaju kod osoba koje su duboko religiozne ili kod osoba koje se bave simbolima i njihovim značenjima. Ovakvi snovi se javljaju u svetim knjigama različitih religija.


SNOVI SA RJEŠENJEM PROBLEMA – kojima je cilj da snivaču prenesu poruku o načinu rješavanja nekog problema sa kojim je snivač suočen u stvarnosti, a s kojim ne zna kako da se izbori. Često je osoba koja prenosi poruku od najvećeg značaja za tumačenje cijele poruke sna.


FIZIOLOŠKI SNOVI – ove vrste snova su povezane s našim realnim biološkim i fiziološkim potrebama i osjetima (san o hladnoći, toploti, vodi itd.)


SNOVI IZ SVAKODNEVICE – obično su jednostavni snovi čiji sadržaji uključuju poznata lica, mjesta i situacije i ne kriju nikakav dublji smisao ili poruku podsvjesnog. To su jednostavno refleksije stvarnog života a mogu predstavljati i vezu sa stvarnošću u trenutku snivanja (zvono telefona koja se javlja u stvarnosti, a prepliće se i kroz san i sl).


KOMENZACIJSKI SNOVI – ovo su obično snovi koji otkrivaju našu „tamnu stranu“ (tzv. sjenku naše ličnosti, odnosno dijelove koje potiskujemo). Njihova funkcija je da balansiraju naše osobine i da budu ventil za emocije koje ne želimo proživljavati u stvarnosti.


PONAVLJAJUĆI SNOVI – su snovi koji imaju neku poruku koju stalno zanemarujemo, a ignorisanje bitnih poruka povezano je sa neriješenim konfliktima iz stvarnog života. Naše podsvjesno traži najbolji sadržaj kojim će ostvariti vezu između potisnutog sadržaja i naše svijesti. Ponavljanje snova skreće pažnju da u sadržaju takvih snova leži najbolji odgovor ili rješenje nekog (unutrašnjeg) konflikta.


LUCIDNI SNOVI – su snovi na granici stvarnog, kada je snivač svjestan da sanja. Sadržaj sna je veoma uvjerljiv, jasan, mada su likovi i događaji malo intenzivniji nego što bi bili u stvarnosti. U ovim snovima snivač bira dalji ishod jer može da svjesno utiče na njega.


PARANORMALNI SNOVI – snovi sa predskazanjima, telepatski snovi i sl. Za ove snove se smatra da crpe informacije iz spoljne stvarnosti te na osnovu toga stvaraju sadržaje koji su istiniti. Međutim, treba biti obazriv sa tumačenjem ovakvih snova jer sadržaji sa katastrofalnim ishodom nemaju „prognostičku“ nego upozoravajuću funkciju i obično se odnose neka druga pitanja iz života snivača i njegove sredine (npr snovi o prirodnim katastrofama, saobraćajnim nesrećama i sl).


KOŠMARI – su ubjedljivo najviše iscrpljujući od svih drugih vrsta snova. Oni predstavljaju najveće probleme naše stvarnosti koje nam naša podsvijest prikazuje kroz strašne i užasavajuće sadržaje.

Bez obzira koju vrstu snova najčešće sanjamo, moramo biti svjesni da je cilj svih snova da nam pomogne da se bolje suočimo sa stvarnošću, da se probudimo svjesniji, bolji i mudriji!